Hírek - Dr. Puskás Imre

Védett épületek újulnak meg Tolnán

Védett épületek újulnak meg Tolnán
Az elmúlt évtized során több mint ötven védett ingatlan újult meg önkormányzati támogatással a helyi értékvédelmi rendelet alapján, az épületek felújítása idén is folytatódik.
Tolnán 2005 óta lehet támogatást igényelni helyi védelmet élvező épületek felújításához; kezdetben ötmillió forintos keretre pályázhattak az ilyen ingatlanok tulajdonosai, jelenleg összesen évi kétmillió, ingatlanonként 400 ezer forint áll rendelkezésre. Idén négy épület helyreállítását támogatja az önkormányzat. Összesen 333 védett épület szerepel a településen, többségük lakóépület, melyeket további két kategóriába sorolnak.


Idén is folytatódik a helyi védelem alatt álló épületek felújítása Tolnán
Idén is folytatódik a helyi védelem alatt álló épületek felújítása Tolnán


Az első csoportba azok kerültek, amelyek közel állnak az építés korabeli megjelenéshez és érdemes a homlokzati díszeket, nyílászárókat védeni, a második kategóriába azok a házak tartoznak, amelyeknek homlokzati díszei már eltűntek, de az épület tömege illeszkedik a város építészeti képéhez. Minden esetben eredeti fényképek alapján tervezik meg helyreállítást, igyekeznek megőrizni a felhasznált anyagokat, formákat és színeket. Béres István, Tolna főépítésze szerint az értékvédelmi támogatás, amelyre kevés önkormányzatnak van forrása, Tolnán jó hatással volt a városképre, hozzájárult ahhoz, hogy  meg tudtak maradni a történeti városrészek.


/T.D.


Page generated in 705 miliseconds.